KILLER B’S – U.S. POP HITS - VARIOUS ARTISTS

Wie geïnteresseerd is in het reilen en zeilen van de muziekgeschiedenis zal wel weten dat het scoren van een hit heel vaak afhangt van een grote factor geluk en toeval. Dat is altijd al zo geweest en het zal ook in de toekomst wellicht zo blijven. Platenfirma’s kiezen voor een nummer van één of andere artiest en lanceren die song in de hoop er de top van de hitlijsten mee te bereiken. Verbazing alom als daarna blijkt dat het soms niet de geselecteerde song is die een hit wordt maar wel de B-zijde van dat singletje. Af en toe zijn het zelfs beide nummers die bovenaan in de hitparade terecht zijn gekomen.

Dat is in het verleden al zo vaak gebeurd waardoor het Britse retrolabel ‘Jasmine Records’ er een volledige verzamelplaat heeft van kunnen samenstellen, enkel en alleen al met liedjes uit de jaren ’50 en ’60. Daarbij komen grote namen uit de muziekwereld aan bod zoals blijkt uit het album “Killer B’s – U.S. Pop Hits” waarop in totaal 32 stuks van dergelijke B-kantjes werden verzameld.

We zien namen van sterren als ‘The Crickets’ (met Buddy Holly), Duane Eddy, Conway Twitty, Roy Orbison, Sam Cooke, Ben E King, Brenda Lee, Johnny Cash, ‘The Everly Brothers’ en Chuck Berry op de tracklijst opduiken. Sommige van de nummers die ze brengen hebben echt wel hoge ogen gegooid in de Amerikaanse hitparades van zo’n 60 jaar geleden. Ter illustratie hebben we hier drie songs van dergelijke legendarische artiesten op de video’s toegevoegd: Roy Orbison met “Love Hurts” (B-kant van ”Running Scared” uit 1961), Johnny Cash met “Get Rhythm” (B-kant van “I Walk The Line” uit 1956) en Chuck Berry met “Reelin’ And Rockin’” (B-kant van “Sweet Little Sixteen” uit 1958).

Een interessant gegeven aan dit leuke verzamelalbum is dat er in het bijgevoegde cd-boekje telkens wordt aangegeven wat de song was die op de A-zijde van de betreffende single stond. Soms is dat liedje minder bekend dan de hit die de B-kant sierde. Er werden bovendien nummers geselecteerd uit diverse muziekgenres zoals pop, rock’n’roll, soul en country en zelfs enkele instrumentale tracks van ‘Johnny & The Hurricanes’ en ‘The Ventures’ of van gitaristen zoals Duane Eddy of Link Wray.

(valsam)

 

 

 

TRACK LISTING

1. THE CRICKETS - TELL ME HOW
2. THE COASTERS - THAT IS ROCK AND ROLL
3. JERRY LEE LEWIS - IT'LL BE ME
4. DUANE EDDY - STALKIN'
5. CONWAY TWITTY - I'LL TRY
6. BOBBY DARIN - JAILER BRING ME WATER
7. JAY & THE AMERICANS - DAWNING
8. THE DRIFTERS - NOBODY BUT ME
9. JOHNNY BURNETTE - CINCINNATI FIREBALL
10. THE VENTURES - NO TRESPASSING
11. ROY ORBISON - LOVE HURTS
12. SAM COOKE - FAREWELL MY DARLING
13. GENE PITNEY - TAKE IT LIKE A MAN
14. BEN E KING - ON THE HORIZON
15. THE CRYSTALS - WHAT A NICE WAY TO TURN SEVENTEEN
16. THE SHIRELLES - THE THINGS I WANT TO HEAR (Pretty Words)
17. DEE DEE SHARP - BABY CAKES
18. BRENDA LEE - WEEP NO MORE MY BABY
19. THE FOUR SEASONS - CONNIE-O
20. RAL DONNER - SO CLOSE TO HEAVEN
21. CONNIE FRANCIS - SOMEONE ELSE'S BOY
22. JACK SCOTT - BABY, BABY
23. JOHNNY CASH & THE TENNESSEE TWO - GET RHYTHM
24. JOHNNY & THE HURRICANES - BUCKEYE
25. THE HOLLYWOOD ARGYLES - SHO' KNOW A LOT ABOUT LOVE
26. FREDDY CANNON - JUNE, JULY AND AUGUST
27. THE TEDDY BEARS - DON'T YOU WORRY MY LITTLE PET
28. DION - RUNAWAY GIRL
29. THE EVERLY BROTHERS - MAYBE TOMORROW
30. THE ORLONS - THE CONSERVATIVE
31. LINK WRAY & HIS RAY MEN - THE SWAG
32. CHUCK BERRY - REELIN AND ROCKING

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video